Autoruit vervangen of repareren?

Autoruit vervangen of repareren?

03/11/2021 Uit Door Autocross Magazine

Het is voor velen een dilemma, moet ik mijn autoruit laten vervangen of is een reparatie al voldoende. Zodra er schade is ontstaan wordt de stevigheid en dus ook de veiligheid direct verminderd. Het is daarom ook belangrijk om snel te handelen en de autoruit te laten repareren of vervangen. 

Verschillende soorten ruiten 

Voor autoruiten wordt er normaal gesproken gebruik gemaakt van gehard en gelaagd glas. Gelaagd glas wordt voornamelijk gebruikt bij de voorruiten en achterruiten, terwijl bij de zijruiten gebruik wordt gemaakt van gehard glas. Het voornaamste verschil in deze ruiten, zit hem in wat er gebeurd op het moment dat er schade ontstaat. Bij de ruiten van gelaagd glas zul je vaak een grote barst zien. Dit glas is dus zodanig sterk dat deze altijd op zijn plek zal blijven. Hierdoor zal er wat er ook gebeurd je altijd veilig achter het glas zitten. De zijruit daarentegen is daarom ook gemaakt van gehard glas. Dit glas zal bij schade in duizenden stukjes vallen. Vooral wanneer er een ongeluk of iets dergelijks plaatsvindt, biedt dit de kans om snel te kunnen ontsnappen. 

Juiste moment om de autoruit te vervangen 

Gehard glas moet altijd direct worden vervangen, omdat dit simpelweg in duizenden stukjes gevallen is. Bij gelaagd glas hoeft dit niet altijd. Hier heb je vaak met alleen een barst te maken waardoor het in veel gevallen ook gemakkelijk te repareren is. Hierbij is het wel belangrijk dat de barst niet groter is dan een 2 euro munt. Anders moet de gehele autoruit alsnog worden vervangen. Daarnaast moet het sterretje ook meer dan 5 centimeter van de rand van de ruit af zitten anders moet de gehele ruit alsnog worden vervangen. Dit wordt dan een zogenaamd risicogeval genoemd. 

Op locatie laten vervangen

Is het niet mogelijk om de auto weg te brengen? Geen probleem. Er zijn ook voldoende specialisten die de auto op locatie kunnen repareren of vervangen. Dan kunnen ze met speciale busjes langskomen, waar ze de nieuwe ruit veilig kunnen vervoeren.