Goede autobanden cruciaal voor uw veiligheid

Goede autobanden cruciaal voor uw veiligheid

05/10/2020 Uit Door Autocross Magazine

Autobanden zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw auto wanneer het draait om uw veiligheid op de weg. Door het grote aantal verschillen die er bestaan in autobanden kan de keuze voor de juiste band best lastig zijn. Autobanden zijn immers verkrijgbaar in vele maten, merken en soorten. In dit artikel gaan we even uit van banden voor uw BWM. Uw rijstijl bepaald voor een deel het type band dat u nodig heeft. Gebruikt u de auto als vervoer naar uw wintersportbestemming of gebruikt u uw auto alleen voor kortere afstanden? Iemand die vooral veel in de stad rijdt weet dat er door allerlei verkeerssituaties heel vaak moet remmen en weer optrekken. Dit vraagt om een autoband die goede remprestaties biedt op zowel een nat als een droog wegdek. De autobanden mogen robuust zijn, want veel remmen en optrekken lijdt tot vluggere slijtage. Wanneer u de auto gebruikt voor lange afstanden op de snelweg heeft u baat bij autobanden die meer comfort bieden. Deze banden zijn stiller en geven minder trillingen. Ook hier is een duurzame band belangrijk omdat lange afstanden rijden met hoge snelheid een grote belasting is voor uw autobanden. Uiteraard moeten de BMW winterbanden prima remprestaties leveren, doordat u op de snelwegen met hogere snelheid rijdt wordt uw remweg langer. Wanneer u er een sportieve rijstijl op na houdt is het daarnaast belangrijk dat de autobanden extra goed grip hebben op het wegdek en goed reageren op het sturen in de bochten.

Ik wil geen banden wisselen in zomer en winter

De naam zegt het eigenlijk al. All season banden zijn geschikt voor elk seizoen en combineren de voordelen van de zomer en winterbanden. De slijtage van deze soort autobanden ligt redelijk hoog en de rolsnelheid is ook hoger. Dit laatste zorgt er voor dat u meer benzine verbruikt. In veel Europese landen wordt u geacht in de winter ook gebruik te maken van banden die goed met winterse omstandigheden kunnen omgaan. Op een All season autoband is dit aangeduid met een zogenaamd alpineteken. Dit teken bestaat uit een sneeuwvlok en een berg. Als het symbool op uw all seasonband te vinden is, dan weet u zeker dat uw banden goedgekeurd zijn voor heel Europa. All season banden hebben echter wel degelijk tekortkomingen op de specialistische zomer of winterband

Zomer en winterbanden

Wanneer u zowel in de winterperiode als in de zomer de beste prestaties wilt, zult u de banden moeten (laten) wisselen. Het grote verschil tussen een zomerband en een winterband is het profiel. Allereerst is het profiel dieper dan bij een zomerband. Zo heeft de band veel meer grip op gladde wegen. Een winterband heeft daarnaast extra afvoerkanalen naar de zijkant van de band en het profiel is opgebouwd uit meer blokjes. Dit verbetert duidelijk de afvoer van water en grip op de weg. Winterbanden BMW zijn dan een uitstekende keuze. Wissel wel weer tijdig uw winterbanden om naar zomerbanden. Hierdoor voorkomt u extra slijtage van uw winterband.