Het belang van winterbanden

Het belang van winterbanden

06/11/2019 Uit Door Autocross Magazine

Aangezien het een stuk kouder aan het worden is in Nederland, zullen velen zich afvragen of het weer nodig is om winterbanden aan te schaffen en deze te gaan gebruiken in plaats van zomerbanden. Er zitten wel degelijk een aantal belangrijke verschillen tussen het gebruik van winterbanden in plaats van zomerrbanden. In deze blog gaan we hier verder op in, en met name waarom het belangrijk is om winterbanden aan te schaffen. Ook beschrijven de mogelijkheden van all-season banden in de winter, en hoe je het beste zomerbanden kunt verwisselen voor bijvoorbeeld BMW winterbanden.

 

De algemene verschillen tussen zomer- en winterbanden

Het grootste verschil wordt al aangetoond door de naam. Zomerbanden zijn geschikt voor gebruik in de zomer, terwijl winterbanden geschikt zijn voor gebruik in de winter. Wie in de winter de weg op gaat, en met name als er sprake is van sneeuw, ijzel of gladheid, loopt veel risico met zomerbanden. Deze zijn namelijk niet geschikt voor de bovengenoemde omstandigheden.

Allereerst hebben winterbanden en dieper profiel dan zomerbanden. Hierdoor vormt de sneeuw van het wegdek zich in de holtes. Aangezien sneeuw zich heel goed hecht op meer sneeuw, zorgt dit voor grip. Daarnaast beschikken winterbanden over een heel groot aantal mini groeven (ook wel lamellen genoemd) , deze verspreiden water waardoor de auto niet wegglijd op het wegdek. Ook bevatten winterbanden een stuk meer natuurrubber dan zomerbanden, waardoor deze banden beter bestand zijn tegen kou. BMW Winterbanden zijn hier een goed voorbeeld van.

Zomerbanden daarentegen zorgen voor meer grip tijdens warme temperaturen. Ook zorgt het profiel ervoor dat er een groot oppervlak wordt gecreëerd, waardoor het rijden met zomerbanden erg comfortabel is onder normale weersomstandigheden.

De voordelen van winterbanden

Het grootste voordeel van winterbanden is de veiligheid. Aangezien de remweg bij winterbanden vele malen korter is dan zomerbanden, is de kans op ongelukken een stuk kleiner. Het verschil in de remweg tussen zomerbanden en winterbanden in de sneeuw is wel 26 meter bij een snelheid van 50km/u! Ook is er veel meer grip tijdens koude weersomstandigheden, waardoor het niet snel voorkomt dat je gaat slippen. Tevens is de kans dat je vast komt te zitten in de sneeuw ook minder groot.

Wanneer zomerbanden vervangen voor winterbanden?

De algemene regel voor winter- en zomerbanden is het volgende: Winterbanden functioneren beter bij temperaturen lager dan 7 graden, terwijl zomerbanden beter functioneren bij temperaturen hoger dan 7 graden. Meestal rond eind oktober, begin november dalen de temperaturen langzaam onder de 7 graden, waardoor het rond deze tijd verstandig is om je banden te vervangen.

All-season banden in de winter?

All-season banden zijn ontwikkeld zodat het niet meer nodig is om elk half jaar weer banden te moeten verwisselen. Toch zijn de prestaties van all-season banden ondergeschikt aan winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. In de winter is het voornamelijk zo dat de remweg langer is, waardoor het minder veilig is om all-season banden te gebruiken in de winter. Indien je veel autorijdt, en met name in de winter, raden wij aan om toch voor winterbanden te gaan, dit rijdt namelijk ook een stuk soepeler.

Hoe kun je zomerbanden verwisselen voor winterbanden?

Er zijn twee manieren om zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. De eerste manier is om ze zelf laten te vervangen. Dit kan veel tijd in beslag nemen, maar indien je kennis van zaken hebt, een auto fanaat bent en graag kosten wilt besparen is het beter om hiervoor te kiezen. Uiteraard kun je ook je zomerbanden laten verwisselen voor winterbanden bij een garage. Als je  hiervoor kiest ben je in elk geval verzekerd dat het proces goed zal verlopen en dat je zonder zorgen de weg op kunt!