Wat maakt een pictogrammen duidelijk?

Wat maakt een pictogrammen duidelijk?

14/11/2016 Uit Door Autocross Magazine

Pictogrammen bestaan al duizenden jaren. Vroeger schreven ze meer in plaatsjes dan in letters. Kijk maar eens in een Egyptische piramides waar er met beeld verhalen worden verteld.Tegenwoordig worden pictogrammen gebruikt om een mededeling of een boodschap over te brengen in vorm van tekens, vorm en kleur.

 

Ze zijn er voor om snel duidelijk te maken wat de boodschap is. Ze moeten effectiever zijn dan wanneer er een stuk tekst zou moeten staan.

Universeel

Bij pictogrammen word er wel veel gevraagd van de kijker. Hebben ze dezelfde voorstellingsvermogen als die gene die de boodschap overbrengt. Denkt iedereen hetzelfde bij een pictogram. Een pictogram moet ook universeel zijn. Iedereen in de wereld zou het zelfde moeten denken bij het zien van een pictogram.

Verkeer

Pictogrammen worden voornamelijk veel gebruikt in het verkeer. Vormen en kleuren geven duidelijk aan wat er bedoeld word met de boodschap. Iemand die in Amerika zijn rijbewijs heeft gehaald moet ook de borden kunnen begrijpen die op Nederlandse wegen zijn geplaatst. Een verkeersbord moet snel te begrijpen zijn, wanneer je op de snelweg met 120 km/p moet je gelijk zien wat het bord inhoudt.

Om een bord te ontwerpen is er veel werk vooraf. Er moet een boodschap kunnen over worden overbracht in een oogopslag. Er zijn nog meer belangrijke punten die ervoor zorgt dat een pictogram functioneel is.
Gemakkelijk te onthouden
Taal onafhankelijk
Snelle herkenning
Weinig ruimte nodig
Makkelijk te begrijpen
Blijft hetzelfde (trein overgang word ook nog steeds met een stoomtrein afbeelding gedaan, terwijl er geen stoomtreinen meer rijden)

Sommige pictogrammen weet je niet gelijk de betekenis van. Zoals verkeersborden moet je eerst leren tijdens de theorie-examen van je autorijles. Jaarlijks komen er ook steeds meer verschillende verkeersborden erbij. Eigenlijk zou iedereen goed moeten worden geïnformeerd wat hiervan de bekentenis is. Kinderen leren vanaf het begin dat een rode kleur betekend dat er een gevaar is. Er sluipt in Nederland nu wel een gevaar dat in het verkeer overmatig gebruikt word gemaakt van pictogrammen en verkeersborden. Op sommige plekken staan er wel binnen 5 meter 5 verschillende borden. Dan raken mensen ook in de war welke bord nou het belangrijkste is.

bedrijf

Veiligheidspictogrammen in het bedrijf
Op een bedrijven terrein staan ook diverse pictogrammen. Zeker bij bedrijven waar men met vloeistoffen werken die schadelijk kan zijn. De borden communiceren risico’s of geven instructies over de risico’s wat het personeel kan lopen. Veiligheidspictogrammen mogen niet in strijd zijn met andere communicatie middelen, het moet het juist versterken.