RDW OVI

RDW OVI

11/03/2019 Uit Door Autocross Magazine

Je hoort de laatste tijd steeds vaker de term RDW OVI, en zoals je al wel zult begrijpen heeft dat te maken met de RijksDienst voor het Wegverkeer, ook wel kortweg RDW genoemd.

Het is een methode om snel en makkelijk de gegevens van een voertuig te bekijken. Dat wil zeggen een voertuig dat op kenteken staat zoals bijvoorbeeld een scooter of natuurlijk een auto.

In Nederland zorgt de RDW ervoor dat alles geregistreerd wordt omtrent het kenteken dat bij het betreffende voertuig hoort. Dat heeft voor de eigenaar dan voordelen, maar soms ook wel wat voordelen.

Want soms is het wel makkelijk voor bijvoorbeeld de politie om gegevens bij het kenteken te halen, bij onder andere verkeerd parkeren.

Naast de politie kan ook iedere normale burger de gegevens van het kenteken via de RDW bekijken. Dat wil zeggen natuurlijk niet de persoonsgegevens, want die zijn ook bij de RDW natuurlijk beschermd.

Deze gegevens kan iedereen via de zogeheten RDW OVI gratis opvragen via onder andere de website van de RijksDienst voor het Wegverkeer, maar ook via talloze andere websites. Gemak dient immers de mens.

Je vult het kenteken in, en de gegevens van het desbetreffende voertuig worden uit de computer van de RDW gehaald en op het beeldscherm of via een email aan je getoond.

Dit zijn in dit geval de gratis gegevens, die iedereen en altijd gratis kan opvragen.

Extra niet gratis informatie

Daarnaast, maar dat heeft dan eigenlijk niets meer te doen met de RDW OVI, hebben een aantal bedrijven ook extra gegevens betreffende dat bepaalde kenteken en dus voertuig. Nog steeds kun je overigens geen persoonsgegevens van de eigenaar of bestuurder opvragen, maar wel extra gegevens die bij het voertuig horen.

Zo kun je bijvoorbeeld het schadeverleden opvragen. Dat is bijzonder handig als je een tweedehands auto wilt kopen. Aan de buitenkant ziet het voertuig er goed uit, maar controleren is natuurlijk altijd beter.

Deze extra gegevens kosten wel een klein bedrag, variërende van 1,5 tot 10 Euro, afhankelijk van welke extra informatie je wilt weten.