Tips voor autorijden in Engeland!

Tips voor autorijden in Engeland!

01/05/2018 Uit Door Autocross Magazine

Ga je binnenkort met je eigen auto op vakantie in Engeland? Ga je op roadtrip met je vrienden of familie en alle pittoreske dorpjes en grote steden in Engeland ontdekken? Dan moet je één ding niet vergeten: links rijden!

 

In Europa zijn we gewent rechts te rijden. In Engeland is dit echter niet het geval (zoals je waarschijnlijk wel weet) en rijdt iedereen standaard links. Voor ons Europeanen is dat een aanpassing die bést wel lastig is. Als je naar Engeland gaat met je eigen auto raden we je ook aan om een goede autoverzekering af te sluiten, just in case. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om het links rijden makkelijker te maken:

1) Pak een automaat. Huur je een auto in Engeland? Dan is de kans groot dat je stuur ook aan de linkerkant van de auto zit. Omdat je én links rijdt, én je gehele stuurkant aan de andere kant hebt is dit dubbel zo moeilijk. Je moet je concentreren op de weg en het verkeer en ook nog een schakelen met je andere hand. Huur daarom een auto met een automaat dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

2) Neem een bijrijder mee. Als je voor de allereerste keer in Engeland rijdt in je eentje is het aan te raden om iemand mee te nemen die meekijkt in het verkeer en je scherp houdt. Zo voorkom je dat je (per ongeluk) gaat spookrijden en onnodige schade aanricht. Met z’n twee zie je meer dan alleen.

3) Neem je navigatie mee. Als je op roadtrip gaat dan is het handig om je navigatie mee te nemen zodat je geen kaart hoeft te lezen. Zo kan je je beter concentreren op de weg en hoef je enkel te luisteren naar wat je navigatie zegt.

4) Rechts GEEN voorrang. In Nederland zijn we gewend dat verkeer van rechts in normale situaties voorrang heeft. Zo hebben wij het aangeleerd. In Engeland is dit uiteraard niet het geval en heeft rechts, maar ook links, geen voorrang. In Engeland is de regel dat de belangrijkste weg voorrang heeft tenzij dit anders aangegeven staat. Of je op een voorrangsweg rijdt herken je aan de strepen op de weg: dubbele onderbroken streep.

5) Rij met de klok mee. In Nederland rijden we op een rotonde tegen de klok in. In Engeland rij je op een rotonde met de klok mee, dus andersom. Een makkelijke ezelsbrug is dus dat je dus met de klok mee rijdt.

Met bovenstaande tips rij je een stuk makkelijker in Engeland. Alsnog blijft het een spannende ervaring omdat het links rijden onnatuurlijk aanvoelt. Echter spreken we uit ervaring dat dit heel snel went en je binnen een dagje gewend bent aan het verkeer en de verkeersregels. Bovenstaande tips kan je ook gebruiken als je naar oud-Engelse kolonies gaat waar ze ook links rijden. Denk hierbij aan landen als Thailand, Zuid-Afrika, Australië, Indonesië, India maar bijvoorbeeld ook Japan. Deze roadtrips duren enkel een stukje langer!