Tips voor road trips

Tips voor road trips

11/02/2017 Uit Door Autocross Magazine

Autorijden is toch wel één van de mooiere momenten in het leven. Je voelt je vrij om overal te gaan en te staan waar je wilt. Stel je eens voor je hebt een nieuwe auto gekocht. Je wilt hem natuurlijk inrijden en een lekker testritje gaan maken.

Maar de hamvraag is waar ga je heen en met wie ga je? Als je op een road trip gaat doe je dat het liefst met vrienden of een geliefde. Maar de vraag rest waar ga je heen? Ga je lekker door Nederland touren met de auto of zoek je het verder op. Het platteland van Bretagne. Of heb je meer behoefte aan de zonnige zuidzee van Spanje, er zijn ook veel fans van road trip USA. Met een auto kan je overal heen wanneer je dit wilt je kan zelf bepalen wat je wilt bekijken in welke tempo. Je hoeft met niemand rekening te houden, behalve je mede weg gebruikers uiteraard. Erg belangrijk om niet te vergeten.

Road trip planner

Wanneer je besluit om met de auto op pad te gaan is het verstandig om je route goed te plannen. Je kunt hiervoor een road trip planner gebruiken die voor jou overzichtelijk maakt hoelang en waar je naar toe moet. Dit kun je vaak doen met een goeie navigatie systeem. Kijk daarom even wat jou mogelijkheden zijn met je navigatie. Zo kun je twee weken vooruit plannen, dit geeft je wat extra rust tijdens je auto vakantie. Planning kan ervoor zorgen dat je tijdens de rit niet voor verrassingen staat.

Laat je auto nakijken

Laat voordat je weg gaat je auto goed nakijken. Je gaat waarschijnlijk flink wat kilometers rond touren en dat vraagt veel van je motor. Wanneer je auto een grote beurt geeft worden alle oliën ververst en alles goed nagekeken. Zo voorkom je dat je ineens voor verrassingen komt te staan. Zeker als je in een warm land zoals Zuid-Europa gaat rondrijden moet je veel koelvloeistof hebben om je airco goed zijn werkt te laten doen. Neem daarom ook altijd kleine reserves mee zodat je op ieder moment weer kan aanvullen.

Verkeer regels in het buitenland

Soms zijn er in het buitenland andere regels waar je rekening mee moet houden. Kijk altijd even van te voren welke regels er gelden voor het land waarin je gaat rijden. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland verboden om stil te staan op de snelweg. Wanneer je in Duitsland rijd moet je ook een milieusticker hebben om in een stad te mogen rijden. In sommige landen is zijn er regels voor slechtziende mensen die een bril dragen dan moet je ook reserve bil in de dashboard hebben. En zo is het in sommige landen verplicht om een wegvignet te hebben om de snelweg op te mogen. Deze kun je kopen bij de grens of je haalt het bij een ANWB winkel.

Soort auto’s

Wat voor auto past bij je. Ben je opzoek naar een snelle auto of een oudere auto, misschien zelfs een oldtimer. Wat je wilt is in sommige situaties moeilijk maar begrijpbaar. Daarom is het belangrijk om te achterhalen wat je nu echt wilt. Maar gelukkig geld voor de meeste mensen dat zij wel bewust zijn van wat voor auto zij het liefst willen hebben. Hou wel rekening met wat je auto nodig heeft. Ga je bijvoorbeeld in de bergen dan is het wel handig om een auto te hebben met veel power. Als je een caravan meeneemt moet je er ook voor zorgen dat je auto dit kan mee trekken. Ga je met een hele gezin met de auto moet je ervoor zorgen dat iedereen voldoende ruimte heeft. Het is voor iedereen prettig wanneer je paar uur in de auto zit een beetje comfortabel kan zitten.

Verzekerd onderweg

Wanneer je weet waar je heen wilt en in wat voor bolide je de road trip gaat maken is het van essentieel belang dat dit zonder zorgen gebeurt. Wanneer je de weg opgaat zijn twee aspecten belangrijk. Hiervan is één een geldig autorijbewijs en ten tweede een goede verzekering. Want zonder goede autoverzekering riskeer je teveel en neem je enorm veel risico. Verzekeren is verplicht in Nederland maar ook in vele andere landen. Maar de keuze maken bij het afsluiten van een verzekering is belangrijk. Je wilt niet teveel betalen en zelf voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de geleden schade. Hou ook rekening met sommige regels in het buitenland. Zo is het in Duitsland zo wanneer je te hard rijd niet volledig bent verzekerd wanneer je een ongeluk krijgt.

Klaar om te gaan

Nu je alle keuzes hebt gemaakt ben je klaar om te gaan. Pak je spullen, zet je mooiste zonnebril op en stap de auto in. Zet de auto aan en ga op weg naar de plek van bestemming. Geniet van de roadtrip zoals je deze hebt uitgestippeld. Je gaat je vermaken daarom heb je gekozen voor de road trip van je leven. Geniet ervan je hebt het meer dan verdient. Nu hebben we alles gehad op één klein puntje na….. Vergeet niet je gordel om te doen!