Welke type trekhaken zijn er?

Welke type trekhaken zijn er?

02/08/2019 Uit Door Autocross Magazine

Informatie over trekhaken, welke handig kan zijn als u de aanschaf van een trekhaak overweegt. Er zijn drie soorten trekhaken: vaste, afneembare en wegklapbare trekhaken.

Vaste trekhaak

Zoals de naam al zegt bevindt deze trekhaak zich vast op de auto. De kogel van deze haak is aan het subframe onder de auto gelast of geschroefd. We onderscheiden drie soorten vaste kogels:

Flenskogel

Flenskogel tekhaak

Een flenskogel trekhaak

Deze kogel is aan het subframe onder de auto geschroefd middels een twee- of viergaats verbinding welke uitwisselbaar is. Hierdoor is de kogel in hoogte verstelbaar. De hoge D-waarde maakt de flenskogel geschikt voor hogere trekgewichten. Denk hierbij aan toepassingen op 4×4 offroad auto’s en zware bedrijfswagens tot 3500 kg. De flenskogel heeft een gunsige prijsstelling.

Standaard bolt-on of ASP

Deze kogel wordt ook aan het subframe vast geschroefd. Indien gewenst is deze met behulp van gereedschap af te nemen. Deze kogel is sterk, geschikt voor regelmatig gebruik en is voordelig geprijsd.

Gelaste trekhaak

Deze hoogwaardige kwaliteits kogel is aan het subframe onder de auto gelast en niet afneembaar.

Afneembare trekhaak

Afneembare trekhaken zorgen ervoor dat het esthetisch design van uw auto in tact blijft. We kennen horizontaal- en verticaal afneembare kogels:

Horizontaal afneembare kogel

Deze kogel wordt bevestigd middels een horizontaal kliksysteem. Met een draaiknop spant u de kogel waarna u de kogel eenvoudig in het horizontale huisje schuift. De kogel vergrendelt automatisch met een klik. Het anti-diefstal systeem wordt met de sleutel geactiveerd. Nu is de kogel in het huisje vergrendeld. De kogel is gemakkelijk af te nemen. Er is dan nog slechts een klein afdekplaatje zichtbaar.

Bicycle carrier support: horizontaal afneembare trekhaak voor auto’s die geen last mogen trekken.

Met name hybride-, energiezuinige- en compacte auto’s mogen vaak geen last trekken. Daarom mag er op deze auto’s geen trekhaak met een Europese R55 typegoedkeuring worden gemonteerd. Hiervoor is een speciale horizontaal afneembare trekhaak -of bicycle carrier support- ontwikkeld. Deze afneembare kogel is voorzien van een pin bovenop en platte zijkanten. Hier op zijn vele bekende fietsendragers probleemloos te bevestigen terwijl het koppelen van een aanhanger of caravan niet mogelijk is. Dit systeem is gehomologeerd volgens de Europese R26 richtlijn.

Verticaal afneembare kogel

Deze kogel werkt met een verticaal kliksysteem. De kogel wordt gespannen met een draaiknop. Daarna wordt de kogel van onderaf verticaal omhoog in het huisje geschoven totdat deze in de vergrendeling klikt. De anti-diefstal vergrendeling -welke werkt met een sleutel- zorgt ervoor dat de kogel veilig achter de auto gemonteerd kan blijven. Nadat de kogel is afgenomen is de aansluiting aan de auto -afhankelijk van het type- nagenoeg onzichtbaar. Dit systeem is geschikt voor zwaar gebruik.

Verticaal afneembare kogel met wegklapbare stekkerplaat.

Bij dit systeem is de stekkerplaat geheel wegdraaibaar tot achter de bumper. Hierdoor is de trekhaak na ontkoppeling volledig onzichtbaar waardoor het esthetisch design van de auto gewaarborgd blijft. Dit systeem is voorzien van een anti-diefstalsysteem.

Verticaal afneembaar systeem met 3-kogel vergrendeling

Deze verticaal afneembare kogel is uitgerust met een 3 kogels. Dit 3-kogel vergrendelingssysteem maakt deze trekhaak uitermate geschikt voor de hoogste D-waarden.

Het betreft een klik-vergrendelingssysteem met anti-diefstalbeveiliging. Dit systeem biedt een superieure kwaliteit op het gebied van zowel D-waarden als afwerkingskwaliteit.

Wegklapbare of wegdraaibare trekhaak

Wegklapbare trekhaak

Deze kogel draait via een ingenieus zwenkmechanisme achter de bumper weg. Bediening geschiedt middels een hendel welke zich eveneens achter de bumper bevindt. Zowel het in- als uitklappen van de kogel neemt slechts 2 seconden in beslag. Doordat de stekkerdoos op de kogel zit gemonteerd draait deze mee met de kogel. Dit maakt de stekkerdoos goed toegankelijk. Wanneer de kogel is weggedraaid achter de bumper wordt deze geheel onzichtbaar aan het oog onttrokken. Hierdoor blijft de kogel relatief schoon en wordt het ontwerp van de auto niet verstoord. Mocht de kogel onverhoopt niet volledig zijn uitgeklapt, waarschuwt een alarmsignaal de bestuurder. Een veilig idee. Doordat de kogel niet meer gemonteerd of gedemonteerd hoeft te worden werkt dit systeem niet alleen snel, maar is het tevens aanzienlijk makkelijker te bedienen dan de gangbare afneembare systemen. Kwalitatief is de wegklapbare trekhaak vergelijkbaar met OE-niveau. De installatietijd is vergelijkbaar met die van conventionele trekhaken.

Voor alle trekhaken geldt: let er bij aanschaf op dat de trekhaak is goedgekeurd volgens de Europese R55 richtlijn voor trekhaken.