De geschiedenis van Jaguar

De geschiedenis van Jaguar

14/03/2016 Uit Door Autocross Magazine

Het automerk Jaguar heeft iets magisch over zich. Vooral de wat oudere modellen zijn zeer populair onder liefhebbers van oldtimers. In dit artikel kom je wat meer te weten over de historie van dit unieke automerk.

Jaguar vind zijn oorsprong in Groot Britannië. Het bedrijf is in 1922 opgericht door een man die de naam William Lyons droeg. Hij richte in de stad Blackpool een bedrijf op dat hij Swallow Sidecar Company noemde. De Swallow Sidecar Company produceerde toentertijd voornamelijk zijspannen voor motoren. Het bedrijf hield zich de eerste vijf jaar bezig met het produceren van zijspannen. Na deze vijf jaar werd de overstap gemaakt naar de carrosseriebouw. Deze overstap leverde veel grote en nieuwe orders op waardoor de oprichter van het bedrijf, William Lyons, besloot te verhuizen naar een plek die centraler gelegen was dan Blackpool. In het jaar 1928 verhuisde Jaguar naar een andere plek in Engeland. De stad die Lyons had uitgekozen was Coventry. Coventry ligt in het district West Midlands en de stad heeft tegenwoordig ruim 300.000 inwoners.

Zeven jaar later, in het 1935 bracht Jaguar een geheel nieuwe lijn uit van sportwagens en sedans. Door de introductie van deze nieuwe auto’s brak een geheel nieuw tijdperk aan in de autosport. De Jaguar’s presteerde zeer goed in de rally’s en in 1936 werd zelfs de beroemde RAC Rally gewonnen door een Jaguar. Deze auto was van het type SS 100. Een zeer snelle sportauto voor die tijd.

Tot en met Tweede Wereldoorlog heette Jaguar nog SS. Het bedrijf veranderde haar naam na de Tweede Wereldoorlog naar Jaguar. De reden hiervoor was dat de afkorting van Swallow Sidecar SS was. Dit was ook de afkorting van de Schutzstaffel, het partijleger van de Duitse NSDAP. In Coventry, de stad waar Jaguar was gevestigd, werd hevig onder vuur genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaguar leed hier stevig onder. Pas drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog introduceerde Jaguar een nieuw model. Dit was het model Mk V. De Jaguar Mk V heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het merk. Dit model heeft gezorgd voor een stabiele wederopbouw van Jaguar.

In 1960 nam Jaguar het bedrijf Daimler over om een grotere productie te kunnen draaien. In de Jaren ‘60 werden er veel nieuwe modellen uitgebracht waaronder de E-type, D-type en C-type. De oprichter William Lyons kwam in 1985 te overlijden. Heb jij een Jaguar? Kijk dan eens hier voor uw onderdelen en onderhoud.