De geschiedenis van Peugeot

De geschiedenis van Peugeot

10/11/2014 Uit Door Autocross Magazine

Wie aan Peugeot denkt, denkt al snel aan de auto’s. Maar er is meer, de geschiedenis van Peugeot gaat meer dan 200 jaar terug in de tijd. In 1734 is Jean-Pierre Peugeot geboren en wordt wever van beroep.

 

Op het moment dat hij overlijdt laat hij aan zijn zonen een stoffenververij, een oliemolen en een graanmolen na. Zijn zonen richten in 1810 de firma Peugeot Frères op, het begin van hoe wij Peugeot tegenwoordig kennen.

De geschiedenis van Peugeot, beginnend als een graanmolen

De graanmolen die van één van de twee zonen is wordt omgedoopt tot een metaalgieterij. De familie was zeer innovatief en ontwikkelde allerlei producten op verschillende gebieden. Zo brachten zij de beroemde koffiemolen in 1840 op de markt, maar ontwikkelde ze ook lintzagen, het frame voor paraplu’s en metaalveren die weer door andere bedrijven in hun producten werden gebruikt.

Pas later, in 1889 werd het eerste vervoermiddel door Peugeot op de markt gebracht. Het was een stoomauto met drie wielen, de Serpollet-Peugeot. Die zoals de naam doet vermoeden in samenwerking met Serpollet gemaakt is. Maar een jaar later stapte Peugeot al over op benzine in plaats van stoom en kwam de eerste auto met vier wielen en een benzinemotor op de markt.

Niet alleen waar de auto op reed veranderde. Het stuur was voorheen recht, dat werd nu rond. Reden de stoomauto’s eerst op houten wielen, bij de benzine auto werden dit banden gevuld met lucht.

Massaproductie in de geschiedenis van Peugeot

Heel wat jaren later, om precies te zijn in 1929, kwam Peugeot met de eerste 201 op de markt. Het begin van een hele reeks en de massaproductie in de autobranche kwam ook op gang. De eerste Peugeot 201 staat dan ook symbool voor de overgang van auto’s die volledig met de hand werden gemaakt naar het produceren op massavolume.

Tegenwoordig werkt Peugeot nog steeds veel samen met andere grote namen in de autowereld, om zo trouw te blijven aan de grondstichters van Peugeot. De geschiedenis van Peugeot is dus erg belangrijk voor hoe er tegenwoordig bij Peugeot wordt gewerkt. Ook wordt nog steeds de type Peugeot aangeduid met een 0 in het midden. Ze blijven innovatief en zichzelf continue verbeteren. Duurzaam en hybride zijn de kernwoorden voor de toekomst van Peugeot die zij met veel plezier en vertrouwen tegemoet gaan.