GPS – meer dan alleen ‘bestemming bereikt’

GPS – meer dan alleen ‘bestemming bereikt’

08/10/2016 Uit Door Autocross Magazine

GPS-systemen waren voorheen strikt voorbehouden aan de wetenschap, maar tegenwoordig is een Global Positioning System een veel gebruikte dagelijkse accessoire, in zoverre dat vele fabrikanten ze nu inbouwen in hun oorspronkelijke ontwerpen voor gezinsauto’s.

 

In principe zijn het apparaten die de lengte-en breedtegraad van de ontvanger verstrekt en sommige berekenen zelfs de hoogte. Extra mogelijkheden omvatten onder andere routebeschrijvingen, mapping, informatie over omringende verkeersomstandigheden en voorzieningen zoals tankstations, restaurants en banken, vaak in gesproken vorm met een functie genaamd “tekst naar spraak”. Het kan heel nuttig zijn voor de commerciële reiziger die moet reizen van plaats naar plaats, de ene na de andere, niet wetende welke route de beste optie is.

Een GPS-apparaat brengt je voornamelijk van waar je bent naar waar je wenst te gaan met de snelste, kortste of de meest verkeersvrije route met de mogelijkheid om die route te wijzigen indien er door omstandigheden een omleiding is vereist die bijvoorbeeld te wijten is aan een verkeersongeval of file.
GPS kan echter veel meer doen aangezien het andere mensen kan laten weten waar je bent, bijvoorbeeld als je verdwaalt in een sneeuwstorm. Jouw GPS-systeem kan tevens signalen versturen om de hulpdiensten precies te laten weten waar je bent.

Het klinkt handig en zeer veilig, maar er zijn een aantal nadelen. Het GPS-systeem werkt alleen goed als de informatie die zij krijgt juist is, dus als een nieuwe weg niet bekend is in het systeem of als een oudere weg is verwijderd, zal het GPS-systeem alleen reageren op de informatie die zij heeft en je zou dus verkeerd geadviseerd kunnen worden en dat kan erg vervelend zijn en tijdverlies als gevolg hebben.

De oplossing is eenvoudig. Zorg ervoor dat jouw GPS-systeem zo actueel mogelijk is, wellicht door het downloaden van updates van de desbetrefende websites, zodat je kunt profiteren van de onmiskenbare voordelen die het te bieden heeft.