Getinte autoramen? Waar moet je op letten?

Getinte autoramen? Waar moet je op letten?

27/09/2018 Uit Door Autocross Magazine

Er bestaan vaak veel onduidelijkheden rondom het blinderen van de autoruiten. Wat mag nu wel en wat niet? Hoewel de regels van land tot land wel verschillen kan je met de onderstaande richtlijnen behoorlijk uit de voeten.

Niet meer dan 30% blokkade van het licht

De voertuig- en verkeerswetgeving staat niet toe dat een voorruit of voorzijruiten meer dan 30 procent van het licht dat in een voertuig komt, blokkeert. Deze wet is ook van toepassing op de achterruit, tenzij het voertuig aan beide zijden is uitgerust met buitenspiegels.  Aan de achterzijde dient de bestuurder een volledig en duidelijk zicht te hebben uit het voertuig hebben. Zijruiten aan de achterzijde moeten ook toestaan ​​dat ten minste 70 procent van het licht van buiten doorlaten. Wetshandhavingsambtenaars moeten de bestuurder of inzittenden duidelijk kunnen zien zitten.

Folie of coating

Hier is  nogal wat discussie over. Coating wordt over het algemeen goedgekeurd bij folie is dit vaak wat meer discutabel. Het is in iedergeval mogelijk. En het enige wat wij hierin willen adviseren is het blinderen door een erkend bedrijf te laten doen. Dan zit u altijd goed. Wanneer je naar een bedrijf toestapt om de ramen een tint te geven vraag dan ook even na of de folie of coating niet van invloed is op de navigatie. Dit wil door de metaaldeeltjes in sommige materialen nog wel eens gebeuren namelijk!

Keuren van de ramen

Het uitvoeren van een keuring is een eenvoudige procedure die zal resulteren in verhoogde veiligheid bij voertuigstops voor wetshandhavers, bestuurders en passagiers. ”

De wetgeving van de staat vereist dat alle voertuigen een veiligheidsinspectie moeten krijgen bij een goedgekeurd keuringsstation en ook wanneer het eigendom van het voertuig wordt overgedragen.