Welke verzekering past het beste bij mij?

Welke verzekering past het beste bij mij?

22/12/2020 Uit Door Autocross Magazine

Wanneer je pas je rijbewijs hebt gehaald voor een brommer of scooter en je eindelijk mag gaan rijden, moet je uiteraard wel verzekerd zijn. Maar hoe werkt zo’n brommerverzekering eigenlijk en welke dekking past het beste bij jou? Wilt natuurlijk goed verzekerd zijn maar ook weer niet teveel betalen. De tarieven van de verschillende verzekeraars kunnen namelijk nogal verschillen.

Verplichte verzekering voor brommers en scooters

Je brommer of scooter moet minimaal WA verzekerd zijn om de weg op te mogen. WA staat daarbij voor wettelijke aansprakelijkheid en geldt voor schade en letsel die jij met je scooter of brommer veroorzaakt aan derden. De schade die je daarbij eventueel zelf oploopt valt niet onder de WA verzekering. Stel dus dat jij met je brommer tegen een fietser aanrijdt en deze fietser schade heeft aan zijn fiets, dan ben je daarvoor verzekerd. Als er bij diezelfde botsing ook schade is ontstaan aan je eigen scooter, dan is dat niet gedekt en zijn deze kosten dus voor eigen rekening.

Uitgebreidere verzekeringen voor brommers en scooters

Naast een WA verzekering kennen we ook een WA Plus verzekering voor brommers en scooters. Deze verzekering keert ook de schade aan jou eigen materiaal uit bij een botsing. Ook ben je met WA Plus verzekerd tegen diefstal van je brommer of scooter. Een punt om op te letten bij WA plus is dat je niet verzekerd bent wanneer de botsing jouw eigen schuld was. Een WA plus verzekering wordt niet door alle verzekeraars aangeboden, en kan onder een andere naam voorkomen.

Allrisk verzekering

Een Allrisk verzekering biedt de meeste zekerheid. De naam zegt het eigenlijk al, je bent verzekerd tegen alle risico’s. Met een Allrisk verzekering ben je ook verzekerd voor schade waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Een grote uitzondering hierop is dat je niet verzekerd bent wanneer de schade met opzet is aangebracht, of wellicht onder invloed van drank of drugs is ontstaan. In zo’n geval zal de verzekeraar niet uitkeren.

Boete bij niet verzekerd zijn

Je brommer moet dus minimaal WA verzekerd zijn. Dat geldt trouwens niet alleen voor het rijden op de weg, ook als deze thuis stil staat moet de brommer verzekerd zijn. Wil je een tijd geen gebruik maken van je brommer, dan kun je de brommer schorsen bij het RDW. Binnen de tijd van schorsing geldt geen verzekeringsplicht, maar mag je er dus zeker niet op rijden. De boete voor onverzekerd rijden op een brommer of scooter kan oplopen tot 410 euro.

Verwarrend die twee verschillende namen

Verzekering scooter en een brommerverzekering zijn eigenlijk precies hetzelfde. Scooter is namelijk de verzamelnaam voor alle soorten gemotoriseerde tweewielers. Daar vallen bijvoorbeeld ook snorfietsen onder. Het belangrijkste is dat je goed verzekerd bent als je de weg op gaat. Je kunt de verzekering eventueel nog uitbreiden met diverse opties voor bijvoorbeeld ongevallen opzittenden. Deze is aan te raden als je vaak met z’n tweeën rijdt. Andere aanvullende dekkingen zijn er voor rechtshulp, bescherming aanschafwaarde, pechhulp en accessoires voor je brommer of scooter.