Wat zijn je energiekosten voor elektrische auto’s

Wat zijn je energiekosten voor elektrische auto’s

24/03/2017 Uit Door Autocross Magazine

Elektrische auto heeft een aantal voordelen: is schoner, stiller en zuiniger dan een gewone auto. Sinds de eerste elektrische auto op de markt kwam werken autofabrikanten hard aan de ontwikkeling.

 

De vraag is of de elektrische auto nu al voordeliger is dan rijden in gewone diesel of benzine auto’s. Een van de vragen wat waar nu al voordeel uit kan gehaald worden is: Hoe duur is elektrisch rijden als je gaat kijken naar je energierekening?

Energiekosten vs. Benzine

Bij een elektrische auto gauw heb je al een volle accu voor een paar euro. Stel je rijd ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Laten we voor het gemak een auto nemen die een brandstofverbruik van 1 liter op 14 kilometer. De benzineprijs zit nu rond de €1,45 per liter (april 2016). Dan zouden de kosten voor je benzine €1553,- zijn per jaar. (15.000 delen door 14 kilometer x benzineprijs). Een elektrische auto heeft een verbruik van gemiddeld 120 KWH per 1000 kilometer. Elektriciteit kost gemiddeld 23 eurocent per kWh. Om de kosten voor elektriciteit te vergelijken kijk hier voor een overzicht. Wanneer je daar ook 15.000 kilometer mee rijdt komen je kosten uit op €414,- aan stroom. Als je de prijzen met elkaar vergelijkt komt je al gauw uit op een verschil van ruim €1100,- euro op jaar basis. De kosten voor benzine kan nog verschillen per jaar aangezien het vaak zakt en stijgt per periode. Er zit nog wel een addertje onder het gras. De energiekosten zijn maar een klein onderdeel (10 a 15%) van het totale elektrische kostenplaatje. Momenteel zijn de aanschaf prijzen van elektrische auto’s erg hoog. Dit komt voornamelijk door de batterij. Zo’n technische accupakket is het duurste onderdeel van een elektrische auto. Voorlopig althans, want de verwachting is wel dat batterijen de komende tien jaar nog flink (meer dan de helft) in prijs zullen dalen.

Oplaadpunten openbare ruimte

Oplaadpunten die je vind in de stad zijn vaak veel duurder dan je eigen oplaadpunt thuis! De oplaadkosten van een volledige elektrische auto bij een openbare oplaadpaal liggen ongeveer 30% onder de brandstofkosten van benzine om een gelijke afstand te rijden. Alleen bij een snellader (in 15-30 minuten tot 80% opladen) wint de diesel het in de meeste gevallen qua kosten.