Achterruit vervangen na beschadiging of vernieling

Achterruit vervangen na beschadiging of vernieling

09/05/2018 Uit Door Autocross Magazine

U bent zuinig op uw auto. Niet alleen omdat uw auto een bepaalde waarde heeft, maar ook omdat u de auto bijna dagelijks nodig hebt. U gebruikt de auto om naar uw werk te komen, of misschien zelfs wel tijdens uw arbeidsuren. Daarnaast is de auto nodig om de kinderen naar school te brengen en boodschappen te doen. Hoewel u zuinig met de auto omgaat, kan het gebeuren dat er schade ontstaat aan de auto, zoals schade aan de achterruit. Dit kan door een ongeluk zijn, maar de meeste mensen moeten de achterruit vervangen na inbraak. Het is bij verschillende automodellen namelijk de makkelijkste manier om in de kofferbak te komen.

Aangezien de achterruiten vaak gemaakt zijn van gehard glas, is de achterruit vervangen een vervelende en vaak ook gevaarlijke klus wanneer u niet goed oplet. Daarom vertellen we u precies waar u op moet letten bij de achterruit vervangen.

Zelf de achterruit vervangen

Is de achterruit ingeslagen, of moet u de achterruit vervangen na een ongeluk waarbij het glas versplinterd is? Dan is het belangrijk dat u met de juiste stappen begint. U begint niet met het uitruimen van het glas van de auto. U begint bij de restanten van de achterruit die nog vastzitten. Wanneer u eerst het glas uit de auto haalt, is de kans groot dat u zich verwondt aan de glasresten die nog aan de auto zitten. Deze kunnen loskomen, en zijn bijzonder scherp door het versplinteren van de achterruit.

Hebt u alle resten van het glas verwijderd, dan kun u het glas uit het interieur van de auto halen. Doet u dit vooral bij voldoende licht. Een extra lamp in de auto hangen tijdens het opruimen van de glasresten kan zeker geen kwaad. De kleinste deeltjes van het glas zijn namelijk het gevaarlijkst en blijven vaak in de bekleding achter, waar zij schade kunnen berokkenen aan de inzittenden en het interieur van de auto zelf. Dit zijn tevens de deeltjes die lastig te zien zijn wanneer er niet genoeg licht aanwezig is op de werkplek. Door gebruik te maken van extra licht wordt de achterruit vervangen overigens per definitie makkelijker. Goed verlichte werkplekken zorgen voor een betere nauwkeurigheid en een veilige omgeving, wat praktisch is tijdens de achterruit vervangen.

Een nieuwe achterruit plaatsen

De achterruit vervangen kunt u prima zelf doen. U hebt minstens het volgende nodig:

  • Een goed verlichte en droge werkplek;
  • Iemand die kan helpen bij het plaatsen van de nieuwe achterruit;
  • Genoeg ruimte om rond de auto te kunnen lopen met een achterruit;
  • Gereedschap om de restanten van de vorige ruit te verwijderen en gereedschap, kit en eventuele raamrubbers om de nieuwe ruit te kunnen plaatsen;
  • Tijd en geduld.

Het laatste lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar het staat desalniettemin in de lijst met benodigdheden omdat veel mensen op de verkeerde manier aan de achterruit vervangen beginnen. ‘Even snel’ een achterruit vervangen is simpelweg niet mogelijk. Zo moet de kit minstens een uur drogen voordat de auto gebruikt kan worden na de achterruit vervangen; u kunt dan de auto niet gebruiken. De achterruit is daarnaast een belangrijk onderdeel van de auto. Wanneer u niet nauwkeurig bent bij de achterruit vervangen, kunnen complicaties optreden die bijzonder vervelend zijn.

  • Lekkage in de kofferbak en het achterste deel van de auto. Wanneer de achterruit niet goed gekit is, kan er water langs de ruit in de auto komen. Dit gebeurt op een plek waar u het niet direct ziet. Tegen de tijd dat u het opmerkt, is er al veel schade ontstaan met een bijzonder hoog prijskaartje.
  • Beschadiging van de achterruit. De achterruit vervangen is een lastig klusje, u werkt namelijk met glas. Wanneer u met een mes, schroevendraaier of ander gereedschap tegen de ruit tikt, kunt u de nieuwe ruit beschadigen. Ook gebeurt het met regelmaat dat er met de ruit tegen de auto, een werkbank of de grond getikt wordt. Dit kan genoeg zijn om de volledige ruit ongeschikt te maken bij de achterruit vervangen.
  • Onzorgvuldigheid tijdens de afwerking. Naast het risico van te weinig kit bestaat ook het risico van overmatig kit gebruiken en dit niet op tijd schoonmaken. U hebt dan kit op de auto of de achterruit zitten. Wanneer dit eenmaal opgedroogd is, is het bijzonder lastig om dit te verwijderen zonder de auto of de achterruit te beschadigen.

Direct naar een specialist?

Het is niet nodig om het werk direct uit te besteden aan een specialist. Wanneer u zelf aan de slag wilt met de achterruit vervangen, dan is dit zeker mogelijk. Nu u bekend bent met een groot aantal van de risico’s, weet u immers ook waar u op moet letten. Zorgt u er vooral voor dat u een schone, opgeruimde, droge en goed verlichte werkplek hebt voordat u begint met het vervangen van de achterruit. Zo wordt het namelijk een stuk makkelijker om een succes te maken van uw project. Een andere tip die zeker niet overbodig is: controleer minstens tweemaal of de nieuwe autoruit geschikt is voor uw auto voordat u ergens een nieuwe achterruit bestelt voor uw auto.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om naar een specialist te gaan. De achterruit vervangen kan binnen uw verzekering vallen. U vindt hier meer informatie over in uw verzekeringspolis. Veel mensen kiezen ervoor om zelf de autoruiten te vervangen, maar hierbij gaat het in de meeste gevallen om de zijruiten van de auto die veel makkelijker te vervangen zijn. De voorruit of achterruit vervangen is een klus waar veel meer bij komt kijken en dat is precies de reden waarom dit in de meeste gevallen wel bij de experts neergelegd wordt.