Autorijden na ogen laseren?

Autorijden na ogen laseren?

29/04/2020 Uit Door Autocross Magazine

Onze ogen gaan langzaam maar zeker achteruit, dat is een gevolg van het ouder worden en daar is op zich niets mis mee. Als we slechter gaan zien kan dat vervelende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Zo kan het zijn dat we steeds slechter veraf kunnen zien of dat we juist van dichtbij niet goed kunnen zien. In het eerste geval kun je bijvoorbeeld de tekst op verkeersborden steeds minder goed lezen, in het laatste geval heb je problemen met scherp stellen als je een boek of de krant leest. Gelukkig is er in beide gevallen een oplossing zodat we gewoon weer goed kunnen zien. We kunnen een bril gaan dragen of contactlenzen maar ook een oog laseren behoort tot de mogelijkheden.

Slecht kunnen zien tijdens het autorijden

Als mensen steeds slechter de nummerborden van hun voorganger op de weg kunnen lezen kan dat een teken zijn dat de ogen achteruit zijn gegaan. Veel mensen lopen dan bij de opticien binnen voor een ogentest om te kijken of er een oogafwijking is en hoe erg het is. De opticien zal met behulp van een oogtest kijken of u een oogafwijking heeft en zo ja, adviseren wat de mogelijkheden zijn. Hij of zij zal vervolgens aanraden om een zonnebril of contactlenzen te dragen maar een ooglaserbehandeling behoort ook tot de mogelijkheden en in dit artikel bespreken we in hoeverre autorijden na een het laten laseren van de ogen mogelijk is.

Na de behandeling

Als mensen van plan zijn om hun ogen te laten laseren omdat hun zicht achteruit is gegaan en ze niet goed meer kunnen zien tijdens het autorijden, dan volgt in zo goed als alle gevallen eerst een intakegesprek waar de mogelijkheden worden besproken. Op de dag van de ingreep kunt u uiteraard geen autorijden want meteen na de ingreep krijgt u een verband voor het behandelde oog en kunt u geen diepte meer zien. Als u geen diepte kunt zien kan dat levensgevaarlijke situaties doen ontstaan, voor u het weet zit u op een voorganger. Laat u dus brengen door een vriend of familielid die u weer thuis kan brengen. Als beide ogen en ooglaserbehandeling krijgen zit daar meestal een paar weken tussen. Ook tijdens die periode kunt u slecht diepte inschatten en wordt er dus afgeraden om zelf auto te rijden. Maar na een dag of twee na de laatste operatie ziet u waarschijnlijk weer goed en kunt u dus zelf weer achter het stuur van uw auto gaan zitten. Wel is het zo dat u beter de eerste niet in de nacht kunt rijden als u mogelijk last van halo’s, de bekende lichtcirkels om lichten heen. Dat kan lastig zijn als u een tegenligger op de weg tegenkomt.