Autolease steeds populairder bij particulieren

Autolease steeds populairder bij particulieren

05/08/2020 Uit Door Autocross Magazine

Er is een trend te zien bij het lease en shortlease particulier. Hoewel het zakenleven nog steeds graag een auto koopt in plaats van leaset, willen particulieren massaal leasen in plaats van kopen.

De aanschaf van auto’s door particulieren is duidelijk aan het dalen, laat het Economisch Bureau van ING weten. Zij hebben hiervoor een marktanalyse gedaan.

Oorzaken

In 2019 zijn er nog nooit zo weinig auto’s verkocht ten opzichte van de jaren ervoor. Het waren er slechts 392.000. Hier lagen meerdere redenen aan ten grondslag: jongeren kopen minder snel een nieuwe auto en de economie is nog niet erg stabiel. ZZP’ers kopen wel graag auto’s. Meer dan de helft van de auto’s die verkocht wordt, is voor de zakelijke markt. Ook verandert de markt: waar men vroeger nog hun hele leven bij hetzelfde bedrijf werkte, wisselen veel mensen nu regelmatig van baan of zijn veel mensen hun baan in deze tijden niet zeker. Een nieuwe auto aanschaffen is duur en dus een vrij groot risico. Daarbij kan het zijn dat de auto bij een volgende baas niet eens nodig is, omdat het openbaar vervoer makkelijker is.

Operationele lease

Een auto huren is ook een manier om niet vast te zitten aan een dure auto en vaste lasten, maar is in de regel relatief erg duur. Een auto leasen zit echter precies tussen het huren en kopen van een auto in. Operationele lease is dus een goed alternatief voor particulieren die geen auto willen kopen. De lease auto is niet van jou, maar je huurt hem voor een afgesproken termijn. Je hebt geen lasten, zoals kosten voor schade of onderhoud, omdat de auto niet van jou is. De kosten die maandelijks voor jou zijn, zijn inclusief verzekering, onderhoud, belasting en afschrijving en er zit dus weinig risico aan omdat je weet waar je aan toe bent.