Autoverzekering afsluiten?

Autoverzekering afsluiten?

14/12/2019 Uit Door Autocross Magazine

Wanneer je besluit een auto te kopen, ben je verplicht deze te verzekeren. De overheid stelt dat elke auto tenminste WA verzekerd moet zijn. Maar wat is het voordeel om je bijvoorbeeld WA-casco te verzekeren? Naast verschillen in de voordelen zijn er ook verschillen in de premie. Dit heeft te maken met de mate waarin je voor bepaalde schades en situaties gedekt bent. Daarom is het verstandig je te verdiepen in de materie van autoverzekeringen.

Autoverzekering bij autoverhuur

Let erop bij autoverhuur dat er ook een goede autoverzekering geregeld is door de autoverhuurder. In zo goed als alle gevallen ben je gewoon goed verzekerd als je in een huurauto rijdt, maar het is van groot belang een en ander van tevoren goed te controleren. Zo kom je niet achteraf voor vervelende verrassingen te staan. Lees in ieder geval altijd heel goed het contract door als je van plan bent om een auto te huren bij een autoverhuurbedrijf. Mocht je ergens over twijfelen of een bepaalde passage niet helemaal begrijpen, vraag dan altijd om een heldere uitleg zodat je altijd precies weet welk contract je tekent.

Soorten autoverzekeringen

In de autowereld heb je in principe twee verzekeringen die van belang zijn. Iedere autobezitter in Nederland is verplicht tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Wie dit niet doet, loopt kans op een boete en is in principe niet bevoegd de weg op te gaan met een onverzekerd voertuig. Wanneer je namelijk onverzekerd een ongeluk veroorzaakt, dien je de schade (ook die van je tegenpartij) uit eigen zak te betalen. Een WA-autoverzekering dekt alleen de schade aan de auto van de tegenpartij.
Bij een WA-Cascoverzekering wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed in het geval van een ongeluk. De WA-Cascoverzekering is wettelijk niet verplicht gesteld, en de premie ervan is vaak hoger. De oorzaak hiervan is dat de schade aan je eigen auto en de schade van de auto van een ander gedekt moet worden. Hierdoor heeft de verzekering een grotere kans op uitkeren.

Hoogte van de premie

Het verzekeren van een auto is bittere noodzaak, maar ook vaak nogal prijzig. De maandelijkse premies liegen er niet om, en de auto is een echte cashcow. Daarom is het verstandig om autoverzekeringen te vergelijken. Dan betaal je niet te veel premie, en krijg je een duidelijk overzicht van wat je verzekering wel en niet zal dekken. Tegenwoordig zijn er talloze sites waar je de diverse autoverzekeringen die worden aangeboden met elkaar kunt vergelijken om zo tot de goedkoopste verzekering te komen.