Over rijangst

Over rijangst

07/05/2015 Uit Door Autocross Magazine

Beginnen je je rijopleiding kan erg spannend zijn, je hebt ten slotte nog nooit (daar gaan we vanuit) auto gereden. Sommige leerlingen kunnen niet wachten om in de auto te stappen en zijn of haar rijbewijs te halen.

 

Vaak zie je dat rijscholen luxe auto’s importeren uit het buitenland vanwege de lage BPM-tarieven. Hiermee proberen ze een beetje indruk te maken op potentiele leerlingen. Zeker bij jongens zie je dat dit vaak wel werkt, want wie wil er nou niet in een dikke BMW of Mercedes rijden. Andere leerlingen vinden het weer doodeng om zelfstandig een auto te besturen op de openbare weg. Vaak gaat deze angst bij de meeste leerlingen na een aantal rijlessen vanzelf weg, maar andere leerlingen blijven kampen met vasthoudende rij of faalangst.

Wat is rijangst en wat is de oorzaak?

Bij rijangst is er sprake van een grote angst bij het besturen van een motorvoertuig. Soms is er sprake van rijangst in beperkte mate, denk aan; parkeren, rijden op de snelweg, rijden in de nabijheid van een vrachtwagen, rijden in tunnels, drukke wegen, slechte weersomstandigheden etc. Er zijn zelfs leerlingen met rijangst die wel hun rijbewijs halen maar vervolgens nooit meer autorijden omdat de angst te groot is. De rijangst kan ook pas in later stadium ontstaan, bijvoorbeeld door een specifieke gebeurtenis. Dit zie je vaak bij mensen die betrokken zijn geweest bij een auto-ongeluk. Daarnaast zijn er ook leerlingen met ADHD en autisme, die veel moeite hebben met het behalen van het rijbewijs. Deze leerlingen hebben extra aandacht nodig en er is een andere aanpak nodig dan bij ‘normale’ leerlingen.

Wat kun je doen tegen rijangst?

Rijangst kan bij iedereen ontstaan, of je nou een ervaren bestuurder bent of niet. Een nare ervaring kan bij de meest ervaren bestuurders ervoor zorgen dat ze verkrampt en met zwetende handen achter het stuur zitten. Wat kun je eraan doen om je rijangst los te laten?

– Zoek een gekwalificeerde rijschool. Er zijn rijscholen die gespecialiseerd zijn in rijlessen geven aan mensen met rij of faalangst. Deze rijinstructeurs kunnen je geleidelijk helpen om van je rijangst af te komen. Uiteraard moet je jezelf ook 100% inzetten en het vertrouwen hebben in jezelf dat je je rijangst kunt overwinnen.

– Negeer je angsten niet. Dit geldt niet alleen voor rijangst maar eigenlijk voor alle angsten. Het is algemeen bekend wanneer je je angsten uit de weg gaat lopen, dat de angst groter en groter wordt. Jezelf confronteren met je angsten zorgt ervoor dat je je angst geleidelijk kunt overwinnen, je ervaart namelijk dat je angst eigenlijk niet zo eng is als je dacht.

– Maak je tijdens de rijlessen niet druk om de bestuurders om je heen, hierdoor zul je nog meer in paniek raken. Deze bestuurders zien ook dat het om een lesauto gaat en houden er rekening mee dat je niet perfect rijdt, dat konden ze zelf ten slotte ook niet aan het begin van hun rijopleiding.