Is het beter om een auto te leasen of kopen?

Is het beter om een auto te leasen of kopen?

03/08/2022 Uit Door Autocross Magazine

Steeds meer leasen een auto. Het grote voordeel van een auto leasen is het gemak én de zekerheid van de kosten die je gaat betalen over een vooraf vastgestelde termijn. Dit geldt voor zowel zakelijk leasen als voor private lease. Je weet precies het bedrag dat je maandelijks moet betalen. Bovendien hoeft je niet in één keer een zeer groot bedrag te voldoen voor de aanschaf van nieuwe of tweedehands auto. Zeker als je privé het geld moet gaan lenen voor de aankoop van een auto, is private lease bijna altijd een betere optie. Als je geld gaat lenen moet hier in de meeste gevallen hoge rente over betaald worden. Zelfs als je het geld op je spaarrekening hebt staan is het te overwegen om privé een auto te leasen. Het spaargeld blijft dan op je rekening staan en is te gebruiken voor andere onvoorziene kosten zoals bijvoorbeeld het kapot gaan van een wasmachine of een noodzakelijke verbouwing in huis.

Wat is private lease?


Private lease is steeds meer in opkomst en je kunt nu zelfs tweedehands auto’s privé leasen. Maar wat is private lease nu precies? Wat zijn de voor- of nadelen en welke kosten zitten in het maandbedrag en welke niet? Wanneer je als particulier een (tweedehands) auto gaat leasen, dan rij je in deze auto voor een vast bedrag per maand. De auto is niet van jou, maar van de leasemaatschappij. In de meeste gevallen kun je zelf het leasetermijn afspreken met een looptijd tussen de 12 en 60 maanden. Hoe langer de looptijd hoe minder je per maand gaat betalen. Bij Athlon Private Lease is het bedrag dat je gaat betalen inclusief:

 • Wegenbelasting
 • Reparatie en onderhoud
 • Allriskverzekering
 • Zomerbanden of kies voor all-seasonbanden die wel wat extra kosten maar die je niet 2x per jaar hoeft te verwisselen
 • Vervangend vervoer
 • Pechhulp 24/7 in Nederland en Europa

Zelf betaal je dus alleen het tanken, bekeuringen en een eigen risico voor schade die niet verhaalbaar is.

De voor- en nadelen van private lease


Er zijn ook nadelen aan het privé leasen van een auto. Denk hierbij aan de BKR-registratie bijvoorbeeld, deze kan problemen veroorzaken bij het aanvragen van een hypotheek. Als je het leasecontract voortijdig verbreekt kan dat leiden tot extra kosten, behalve bij overlijden dan kan het contract altijd kosteloos worden opgezegd. Voor wat schadevrije jaren betreft kan je bij sommige aanbieders wel schadevrije jaren opbouwen binnen je private lease overeenkomst. Zo kan je bijvoorbeeld bij Athlon Private Lease een verklaring schadevrij rijden opvragen, als dit het geval is, aan het einde van je leaseperiode. Je moet vooraf wel bepalen hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden, daarvoor kun je kiezen uit 5 bundels. Elk jaar wordt de kilometerstand opgevraagd, als blijkt dat je veel meer of minder hebt gereden dan staat in jouw kilometerbundel, dan kan die bundel worden aangepast. De laagste en hoogste bundel zijn niet meer aan te passen. Kan de bundel wel omlaag dan betaal je vanaf dat moment ook minder. Kan de bundel niet meer omhoog dan betaal je over de extra kilometers die je rijdt, een extra bedrag. Maar de voordelen wegen voor de meeste mensen toch op tegen de nadelen.

Voordelen van private lease zijn vooral:

 • Je betaalt een vast bedrag per maand over een vooraf afgesproken periode
 • Garagekosten voor onderhoud en reparatie zijn inbegrepen
 • Private lease is vaak goedkoper dan geld lenen voor je auto
 • Je hoeft je spaargeld niet aan te spreken
 • aan het einde van het contract lever je de auto in en kunt, als je dat wilt, een andere auto leasen
 • Wanneer u kiest voor het Athlon Protectieplan kan bij ontslag, overlijden of scheiding  het contract gratis worden opgezegd.