Motorolie & verversen

Motorolie & verversen

11/12/2017 Uit Door Autocross Magazine

Hoe vaak motorolie verversen?
Veel mensen vragen zich af hoe vaak de motorolie bij een auto bijgevuld moet worden. Er is namelijk niet precies antwoord dat voor alle automerken geldt.

 

Fabrikanten van automerken geven meestal een indicatie in aantal kilometers of in tijd. Dit is ook lastig want sommige fabrikanten geven aan dit te doen na elke 5000 kilometer, echter geven sommige fabrikanten aan dit na 1 jaar te doen. Wat hieraan tegenstrijdig is, is dat sommige autorijders in 1 jaar soms wel 10.000 kilometer rijden. Dit is dus niet altijd hetzelfde bij een Audi, BMW of Volvo.

Daarnaast is het ook nog afhankelijk van je rijstijl. Bij vaak korte stukken rijden wordt de olie meer vervuilt dan bij lange stukken rijden. Dit komt doordat de olie dan korter en minder vaak op bedrijfstemperatuur komt. Om het toch veilig te houden raden wij aan om de olie ieder jaar te verversen. Dit is dan wel een algemene richtlijn, maar je kan beter te vaak als te weinig je olie verversen.

Dan zit er tussen motorolie ook nog verschil in. De meest gangbare motorolie is 5W30. Dit gaat alleen niet op voor elk automerk. In het onderhoudsboekje staat altijd aangegeven welke motorolie gebruikt moet worden. Is het onderhoudsboekje niet meer aanwezig? Vaak staan er onderhoudsboekjes voor jouw type auto op internet.

Schade bij rijden zonder olie
Als het olielampje gaat branden bij je auto, kan dit simpelweg betekenen dat je olie bijgevuld moet worden, maar er kan ook iets goed mis zijn. Dit kan namelijk ook een olielekkage betekenen. Als het lampje gaat branden stop dan in ieder geval zo snel mogelijk want dit kan flinke schade veroorzaken als je te lang door rijdt.

De zuigerveren kunnen kapotgaan doordat je zonder olie rijdt, dit kan zelfs uiteindelijk veroorzaken dat je cilinder kapot gaat. Dit zijn maar een paar voorbeelden van auto onderdelen die kapot kunnen gaan, er zijn nog veel meer auto onderdelen die uiteindelijk voor ernstige gevolgen kunnen zorgen. Dus dit wil je natuurlijk voorkomen.

Lastig auto onderdelen vinden
Mocht het dan toch zo zijn dat er iets kapot is, of vervangen moet worden dan is het soms nog een hele kunst om het juiste onderdeel te vinden. Er zijn namelijk weinig onderdelen die universeel zijn en zomaar op elke Volkswagen of Audi passen.

Dus wat een mooie uitkomst is, is dat je tegenwoordig heel eenvoudig auto onderdelen op kenteken kan zoeken. Alle beschikbare auto onderdelen voor ieder auto merk komt dan naar boven. In dit geval maakt het ook niet uit of je onderdelen zoekt voor een BMW of Volvo. Je hoeft hier ook niet voor naar een winkel of bedrijf, dit kan gewoon online.