Elektrisch rijden de toekomst?

Elektrisch rijden de toekomst?

29/09/2017 Uit Door Autocross Magazine

We horen er steeds meer over, elektrisch rijden. Er zijn geluiden te horen dat elektrisch rijden de toekomst heeft en dat op den duur alle benzinemotoren plaats zullen moeten gaan maken voor elektrische auto’s.

Maar er zijn ook geluiden te horen dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat veel mensen dat relatief lange opladen met behulp van een oplaadpaal erg onhandig vinden.

Goedkoper dan benzine

Nu is het wel zo dat olie duur is en steeds schaarser aan het worden is. Nederland bijvoorbeeld, en trouwens ook veel landen in de rest van de wereld zijn afhankelijk van de olieproducerende landen omdat het eigen land geen oliebronnen heeft. Rijden op elektriciteit heeft dus als groot voordeel dat je niet afhankelijk bent van dure olie en dat het relatief goedkoop is. Wat op dit moment nog wel als nadeel wordt gezien is de beperkte actieradius van elektrisch rijden. Je kunt op een volle tank bijvoorbeeld langer rijden dan met een opgeladen accu van een elektrische auto op dit moment.
Maar daarnaast ben je ook bij elektrisch rijden verplicht om wegenbelasting te betalen en bestaat er ook de plicht tot het afsluiten van een autoverzekering. Ook moet de auto ieder jaar een APK beurt ondergaan en heb je te maken met onderhoud en reparatie.

Elektrisch rijden is stiller

Een ander opvallend verschil tussen een benzineauto en een elektrische auto is het verschil in geluid dat de motor produceert. Een elektrische auto is veel stiller dan een auto die op benzine of diesel loopt. Sommige mensen zien dat als een heel groot voordeel, maar anderen vinden het ronkende geluid bij het optrekken van een benzinemotor juist heerlijk. Smaken verschillen zullen we maar zeggen. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Noorwegen, wordt elektrisch rijden gestimuleerd door de overheid. Je krijgt dan bijvoorbeeld subsidie of korting op elektrisch rijden. In Noorwegen bijvoorbeeld zijn er steden waar al meer dan 10 procent van de auto’s waarmee wordt gereden elektrisch is.

Elektrisch en zelfsturend

Waarschijnlijk rijden er over tien of vijftien jaar alleen nog maar elektrische auto’s die dan ook nog eens zelfsturend zijn. Want ook op het gebied van zelfsturende auto’s staat de techniek niet stil. Er zijn uiteraard nog allerlei haken en ogen aan zelfsturende auto’s, maar over een relatief korte tijd verwachten wij dat er alleen nog maar elektrische, zelfsturende auto’s op de weg rijden. Maar goed, de toekomst zal het gaan uitwijzen maar de kans is toch wel groot dat de benzinemotors in auto’s langzaam maar zeker zullen gaan verdwijnen.